گوگل بیش از چهل میلیون دلار به خاطر گمراه کردن کاربران جریمه شد
گوگل به دلیل برخی تنظیمات اندرویدی پنج سال قبل، شصت میلیون دلار استرالیا (حدود چهل و سه میلیون دلار آمریکا) جریمه شده است. دادگاهی در استرالیا که پارسال در این زمینه شروع به تحقیق کرده بود، تشخیص داده که این تنظیمات، کاربران را درباره جمعآوری اطلاعات مکانی آنها گمراه کرده. شاکی این پرونده، کمیسیون رقابت و مصرفکنندگان استرالیا (ACCC) بوده که گوگل را در سال ۲۰۱۹ به چنین تخلفی متهم کرده.
این کمیسیون، گوگل و زیرمجموعههای استرالیاییاش را به دلیل ارائه توضیحات گمراه کننده درباره جمعآوری و استفاده از اطلاعات موقعیت مکانی کاربران در تلفنهای اندرویدی، از اواسط سال ۲۰۱۷ تا اواخر ۲۰۱۸، متهم کرده بود. پارسال، دادگاهی در استرالیا متوجه شد که گوگل قانون مصرفکنندگان در این کشور را نقض کرده، چرا که به برخی کاربران اندروید گفته تنظیمات تاریچه موقعیت مکانی (Location History) تنها تنظیم حساب کاربری گوگل است که اطلاعات لوکیشین کاربران را جمعآوری و نگهداری میکند، اما این درست نیست.
در واقع، یکی دیگر از تنظیمات به نام فعالیت وب و برنامه (Web and App Activity) که به طور خودکار فعال بود، در آن زمان به گوگل اجازه میداد که دادههای مربوط به لوکیشین کاربران را جمعآوری کند. کمیسیون استرالیایی تخمین میزند که حدود ۱/۳ میلیون اکانت گوگل در این کشور، با این تنظیمات گمراه شده باشند.
خانم جینا گوتلیب (Gina Gottlieb)، رییس کمیسیون رقابت و مصرفکنندگان استرالیا در این باره گفته: «حکم اخیر دادگاه و این جریمه سنگین، پیامی قوی به پلتفرمهای دیجیتال و سایر کسبوکارهای بزرگ و کوچک میرساند، و پیام این است که نباید کاربران را درباره جمعآوری و استفاده از دادههایشان گمراه کنند. گوگل که یکی از بزرگترین کمپانیهای دنیاست، دادههای لوکیشن کاربران را با استفاده از تنظیمات فعالیت وب و برنامه جمعآوری میکرد، آن هم در حالی که این کاربران در بخش تاریخچه موقعیت مکانی، چنین گزینهای را غیر فعال کرده بودند.»
او همچنین اضافه کرد: «دادههای موقعیت مکانی برای بسیاری از کاربران حساس و مهم هستند و بسیاری از مصرفکنندگان ممکن است گزینههای مربوط به جمعآوری و حفظ چنین اطلاعاتی را غیرفعال کنند. اگر گوگل افراد را با اطلاعات تنظیمات خود گمراه نمیکرد، ممکن بود بسیاری از آنان اصلاً راضی نباشند که در بخش دیگری از اکانتشان، چنین اطلاعاتی جمعآوری میشود.»
طبق گفتههای این کمیسیون، گوگل در اواخر سال ۲۰۱۸ اقداماتی برای اصلاح این موضوع انجام داد اما دیگر برای چنین کاری دیر شده بود چرا که حدود دو سال، کاربران با اطلاعات اشتباه گمراه شده بودند. این غول فناوری پارسال به دادگاه اعلام کرد که با این اتهام کاملاً مخالف است و میخواهد تجدید نظر صورت بگیرد. در حقیقت گوگل میگوید این اتهامات به زمانی مربوط است که چنین رفتارهایی در آن زمان از سوی قانونگذاران منع نشده بودند. اما با تمام اینها، اکنون دادگاه تصمیم نهایی را گرفته و کمپانی باید ۴۳ میلیون دلار آمریکا غرامت بپردازد.
مساله جمعآوری دادهها و ذخیره آنان در پلتفرمهای دیجیتال به یکی از مهمترین موضوعات دنیای تکنولوژی تبدیل شده و هر چند وقت یک بار، غولهای این صنعت به سوءرفتار در این زمینه متهم میشود. دیروز در خبری اعلام شد که اینستاگرام و فیسبوک، کاربران را بدون اطلاع قبلی، در وبسایتهای مختلف تعقیب میکنند. شما درباره نحوه حفظ حریم خصوصی در پلتفرمهای دیجیتال و گمراهی کاربران گوگل چه فکر میکنید؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
نظرات