هفته گذشته خبر مهمی در صنعت بازیهای ویدیویی منتشر شد؛ سونی پس از ماهها شایعه و حدس و گمان، بالاخره بهطور رسمی از کنسول PS5 Pro رونمایی کرد. این کنسول بدون دیسک از نسخه معمولی PS5 قویتر است و مشخصات فنی چشمگیری دارد. اما واکنشها در فضای مجازی بیشتر روی قیمت آن متمرکز بود. ۷۰۰ دلار برای یک کنسول بازی قیمت بالایی است و همین موضوع باعث شد بسیاری این سوال را مطرح کنند که پلی استیشن ۵ پرو دقیقاً برای چه کسانی است؟
طبق گفته مت پیسکاتلا، تحلیلگر شرکت Circana، این کنسول برای «طرفداران دو آتشه پلیاستیشن که به قیمت اهمیت چندانی نمیدهند» طراحی شده است. او گفت که برای این دسته از افراد، قیمت مانع جدی برای خرید کنسول نیست و از سوی دیگر، بازار PS5 Pro تنها بخش کوچکی از کل طرفداران پلیاستیشن را شامل میشود.
افرادی که به خرید PS5 Pro علاقه نشان میدهند، احتمالا کسانی هستند که احساس میکنند باید آخرین و بهترین فناوری پلیاستیشن را داشته باشند. همه ما افرادی را میشناسیم که همیشه جدیدترین مدل آیفون را میخرند. پیسکاتلا یادآور شد که در سال ۲۰۲۰ بسیاری از مردم برای خرید مدل پایه PS5 بیش از ۱۰۰۰ دلار پرداختند، زیرا به دلیل کمبود موجودی، مجبور بودند از سایتهای متفرقه این کنسول را خرید کنند. برای چنین افرادی، پرداخت ۷۰۰ دلار برای خرید پلی استیشن ۵ پرو به هیچ وجه غیر منطقی به نظر نمیرسد. پیسکاتلا در این باره توضیح داد:
طبق دادههای سرویس Checkout شرکت Circana، پلیاستیشن ۵ در حال حاضر بالاترین درصد خریداران از خانوارهای با درآمد بالا را نسبت به سایر کنسولها در آمریکا به خودش اختصاص داده است. حدود ۴۹ درصد از خریداران سختافزار PS5 در سهماهه منتهی به جولای ۲۰۲۴، درآمد خانوارشان بیش از ۱۰۰ هزار دلار در سال بود، در حالی که این رقم برای خریداران ایکس باکس سری ایکس و اس برابر با ۴۳ درصد و برای خریداران کنسول سوییچ برابر با ۴۰ درصد بود.
پیسکاتلا اعتراف کرد که قیمت ۷۰۰ دلاری پلی استیشن ۵ پرو واقعا گران است. تازه این قیمت بدون در نظر گرفتن مالیات است و بازیکنها برای خرید قطعات جانبی مانند دیسکخوان نیز باید مبلغ ۸۰ دلار دیگر بپردازند. اما در عین حال باید به این نکته توجه داشته باشیم که این کنسول برای بازیکنان معمولی پلیاستیشن طراحی نشده است.
این تحلیلگر پیشبینی قطعی خودش در مورد تعداد فروش کنسول پلی استیشن ۵ پرو در هنگام عرضه را ارائه نکرد و گفت این موضوع تا حدی به تعداد موجودی دستگاه بستگی دارد. با این حال، پیسکاتلا گفت که معتقد است پلی استیشن ۵ پرو میتواند در دو ماه اول پس از عرضه، ۱۵ تا ۲۰ درصد از کل فروش کنسولهای PS5 را تشکیل دهد. او افزود که این درصد در ماههای بعدی کاهش خواهد یافت. پیسکاتلا همچنین به این موضوع اشاره کرد که کنسول PS4 Pro حدود ۱۳ درصد از کل فروش دستگاههای PS4 و حدود ۱۵ درصد از کل فروش دلاری این کنسول را تشکیل داده است. با توجه به همین آمار، او گفت:
من فکر میکنم که PS5 Pro در پایان نسل بین ۹ تا ۱۵ درصد از کل دستگاههای فروخته شده PS5 را تشکیل دهد و به دلیل قیمت بالاتری که دارد، این درصد از لحاظ دلاری کمی بیشتر خواهد بود.
طبیعتا ۷۰۰ دلار مبلغ زیادی است و نمیتوان این موضوع را انکار کرد. به همین دلیل پیسکاتلا گفت که واکنشهای متضاد نسبت به قیمت پلی استیشن ۵ پرو در فضای آنلاین را درک میکند. اما او اشاره کرد که واقعیت بازار بازیهای ویدیویی امروز نشان میدهد که مردم حاضرند مبالغ بیشتری بپردازند. او گفت:
بازار کنسولها به شکلهای مختلف در حال تقسیمبندی است. برخی بازیها نسخههای کلکسیونی ۲۴۹ دلاری دارند؛ بازیهایی هستند که در ازای پرداخت مبلغی بالاتر از ۹۹.۹۹ دلار چند روز دسترسی زودتر از موعد ارائه میدهند. کنترلرها و هدستهای پریمیوم نیز با قیمتهای بالاتر عرضه میشوند… و این لیست ادامه دارد.
او در ادامه توضیح داد که در گذشته فقط یک نسخه از یک بازی، یک کنترلر یا یک کنسول وجود داشت، اما اکنون در زمانه دیگری به سر میبریم. حالا شرکتها در تلاشند تا حداکثر درآمد ممکن را هم از مصرفکنندگانی که به قیمت اهمیت میدهند و هم از کسانی که به قیمت حساس نیستند، بهدست آورند. مطمئناً این روند برای خیلیها میتواند دردناک باشد اما فعلاً در چنین شرایطی به سر میبریم و به نظر نمیرسد که در آینده نزدیک تغییر چندانی را در این وضعیت شاهد باشیم.
اظهارات پیسکاتلا تا حد زیادی با آنچه پیرز هاردینگ-رولز از موسسه Ampere Analysis در هفته گذشته مطرح کرد، مطابقت دارد. این تحلیلگر نوشت که PS5 Pro برای مخاطبان «مشتاق» و همچنین کسانی که هنوز PS5 نخریدهاند و میخواهند آخرین و بهترین مدل این کنسول را تهیه کنند، هدفگذاری شده است.
هاردینگ-رولز همچنین به این موضوع اشاره کرد که واکنشها نسبت به قیمت بالای پلی استیشن ۵ پرو را که بیشتر از فاصله قیمتی بین PS4 و PS4 Pro در زمان عرضه آن کنسول در سال ۲۰۱۶ است، درک میکند. او گفت:
قیمتگذاری PS5 Pro منعکسکننده استراتژی تعدیلشده سونی برای حفظ حاشیه سود، تورم در زنجیره تامین عمومی و نبود رقیب مستقیم برای ارتقای میاننسلی در مقایسه با نسل قبلی است (جایی که مایکروسافت نیز در حال آمادهسازی Xbox One X بود). نبود رقابت به این معنی است که عرضه با قیمتی بالاتر برای حفظ حاشیه سود، تصمیم راحتتری برای کمپانی سونی بوده است. برای اکثر خریداران احتمالی PS5، نسخه استاندارد این کنسول همچنان انتخاب بهینهتری خواهد بود.
هاردینگ-رولز در ادامه صحبتهایش اشاره کرد که او انتظار دارد با عرضه بازی GTA 6 در سال ۲۰۲۵، شاهد افزایش فروش کنسول پلی استیشن ۵ پرو باشیم، چون بخشی از مخاطبان به این کنسول چشم دوختهاند تا GTA 6 را روی همین دستگاه تجربه کنند. این تحلیلگر همچنین پیشبینی کرد که پلی استیشن ۵ پرو در طی پنجره زمانی عرضهاش حدود ۱.۳ میلیون واحد فروش داشته باشد که کمتر از ۱.۷ میلیون کنسول PS4 Pro فروختهشده در زمان عرضه در سال ۲۰۱۶ است.
هاردینگ-رولز معتقد است که تا سال ۲۰۲۹، کنسول PS5 Pro ممکن است حدود ۱۳ میلیون واحد فروش داشته باشد که این تعداد مشابه فروش کل کنسول Wii U در طول عمر آن است.
علاوه بر اعلام قیمت ۷۰۰ دلاری پلی استیشن ۵ پرو، سونی این هفته قیمت کنترلرهای دوالسنس را نیز ۵ دلار افزایش داد. این خبر پس از آن منتشر شد که سونی فاش کرد که فروش سختافزار PS5 در سهماهه اول سال مالی ۲۰۲۴ این شرکت (از ۱ آوریل تا ۳۰ ژوئن) حدود ۲۷ درصد نسبت به سال قبل کاهش داشته است. اگر روند تاریخی را در نظر بگیریم، قیمت کنسولها بهمرور زمان به دلیل کاهش هزینه قطعات کاهش مییابد، اما به خاطر همهگیری و عوامل دیگر، اینبار چنین اتفاقی رخ نداده است. سونی اعلام کرده که افزایش قیمتها مربوط به شرایط اقتصادی جهانی است.
در این میان، مایکروسافت نیز قیمتهای ایکسباکس و سرویس گیم پس را افزایش داده و تنها نینتندو از میان سه تولیدکننده بزرگ کنسول، قیمتها را در این نسل ثابت نگه داشته است.
منبع: Gamespot
با قهرمان پس جهان فیفا زدیم! میزگیم فوتبالی با حسن پاجانی
نظرات