کنسول پلی استیشن ۱ دقیقا ۳۰ سال پیش روانه بازار شد تا یکی از شکوهمندترین دورانهای کنسولهای خانگی آغاز شود. پلی استیشن در طول پنج نسلی که تجربه کرده، با چالشهای مختلفی روبهرو شده و بعضا رقبای سرسختی مثل سگا، آتاری و ایکس باکس در کنار خود داشته، اما همیشه توانسته نام خود را در بالای لیست محبوبترینها نگه دارد. و خب خیلی سخت است تصور کنیم این کنسول دوستداشتنی نامی غیر از «پلی استیشن» (PlayStation) داشته باشد.
پلی استیشن امروزه حتی در میان افرادی که هیچ علاقهای به بازیهای ویدیویی ندارد، نامی شناختهشده و مشهور است، تا جایی که بعضا مشاهده میکنیم افراد مسن و غریبه با این فضا، هر نوع کنسول بازی یا مجموعا ویدیو گیم را با عنوان پلی استیشن میشناسند. گرچه جالب است بدانید سونی در ابتدای مسیر از این نامگذاری نمادین مطمئن نبود و نامهای متفاوتی برای کنسول خود در ذهن داشت.
البته که نام پلی استیشن چند سال قبلتر از آن به میان آمده بود، زمانی که سونی قصد داشت برای ساخت یک نسخه تازه از SNES با نینتندو همکاری کند. در آن زمان این دو کمپانی – که امروزه رقبای جدی محسوب میشوند و همکاری آنها عجیب بهنظر میرسد – برای عرضه نسخهای جدید با محوریت سیدی رام از SNES قرارداد همکاری امضاء کردند و حتی کنسول هیبریدی Play Station به عموم معرفی شد. در نهایت نینتندو از همکاری با سونی پشیمان شد و کنسول Super NES CD-ROM هیچگاه رنگ روز را به خود ندید.
با این حال سونی چند سال بعد دست به تولید کنسول خانگی مخصوص خودش زد و زمان انتخاب یک نام قابل اتکا و جذاب برای آن فرا رسید. طبق صحبتهای اخیر کریس دیرینگ، مدیر سابق بخش اروپایی Computer Entertainment، کمپانی ژاپنی در ابتدا قصد داشت نام Power Station را برای کنسولش انتخاب کند. او در جریان پادکست My Perfect Console به میزبانی سایمون پارکین توضیح داد که مشکلاتی مرتبط به ثبت حقوق تجاری نام پاور استیشن در برخی نقاط دنیا وجود داشت و در همین راستا مدیران مجبور به بررسی گزینههای جایگزین شدند.
در نهایت کن کوتاراگی (مدیر اسبق سونی، ملقب به پدر پلی استیشن) به تنهایی تصمیم گرفت PlayStation نام کنسول جدید شرکت باشد. جالبتر اینکه برخی از اعضای تیم بازاریابی سونی به این تصمیم اعتراض کردند و اما دیرینگ از جمله افرادی بود که با چنین نامگذاری موافقت داشت. در مجموع اگر بخواهیم صادقانه به قضیه نگاه کنیم، اگر مشکلات ثبت علامت تجاری سد راه مدیران سونی نمیشد، امروزه خبری از پلی استیشن نبود و در عوض احتمالا با کنسول «سونی پاور استیشن ۵» مواجه بودیم.
کنسول اورجینال PlayStation در سال ۱۹۹۴ میلادی به بازار عرضه شد و بر اساس آخرین آمار رسمی، چیزی حدود ۱۰۲ میلیون دستگاه فروش داشته است. این کنسول در سال ۲۰۰۰ میلادی با پلی استیشن ۲ (پرفروشترین کنسول خانگی تاریخ) جایگزین شد، اما خب تا پیش از سال ۲۰۰۶ شاهد توقف کامل تولید آن نبودیم.
نظر شما چیست؟ فکر میکنید اگر کنسولهای سونی نامی غیر از پلی استیشن داشتند، همچنان به موفقیت و محبوبیت امروزی خود میرسیدند یا خیر؟
منبع: Push Square
با قهرمان پس جهان فیفا زدیم! میزگیم فوتبالی با حسن پاجانی
نظرات