معرفی بهترین کنسول های تاریخ که خاطرات زیادی برایمان ساختند
بهترین کنسول های تاریخ مرزهای بازیهای ویدیویی را جابهجا میکنند و اغلب ویژگیهای نوآورانهای جدید و جهش بزرگی را از نظر مکانیک و گرافیک با خود به همراه میآورند. از آنجایی که بسیاری از این کنسول ها در دورههای سخت افزاری بسیار متفاوتی عرضه شدند، تلاش برای مقایسه مستقیم بین آنها بیهوده است؛ اگرچه کنسولها معمولا با گذشت زمان قدرتمندتر میشوند، اما این بدان معنا نیست که بازیهای عرضه شده روی آنها به همان اندازه پیشرفت کردهاند. همانطور که خصوصیات ظاهری و رفتاری یک انسان، هویت او را شکل میدهند، برخی نیز استدلال میکنند که این بازیها هستند که هویت کنسولها را میسازند، بنابراین هنگام تلاش برای تعیین بهترین کنسول بازی تمام دوران، باید بازیهای عرضه شده برای آنها نیز در نظر گرفته شود. با مجله بازار و ادامه این مطلب همراه باشید.
Atari 2600
تاریخ عرضه: ۱۱ سپتامبر ۱۹۷۷
قیمت روز عرضه: ۱۸۹.۹۵ دلار
اگرچه بسیاری از پرفروشترین بازیهای Atari 2600، در واقع پورتهایی از عناوین آرکید محبوبی مانند Space Invaders ،Pac-Man و Donkey Kong بودند، اما این واقعیت که بازیکنان میتوانستند این بازیها را در اتاق خود بازی کنند، یک اتفاق بزرگ و انقلابی بود. دستاورد فوقالعاده چشمگیر این بازی باعث شد که این کنسول در طول عمر پانزده ساله خود، به حدود ۳۰ میلیون خانه راه پیدا کند و یک صنعت سرگرمی کاملا جدید متولد شود. در زمان عرضه این کنسول، بازار کنسولهای خانگی به آن شکلی نبود که بتوان در مورد آن صحبت کرد و در عوض، بازیکنان مجبور بودند به نزدیکترین مغازه آرکید بروند تا بتوانند بازیهای مورد علاقه خود را تجربه کنند. آتاری همه چیز را تغییر داد و اگرچه کنترل کیفیت و مدیریت ضعیف در سالهای بعد از آن، تقریبا تمام دستاوردهای این کمپانی را نابود کرد، اما۲۶۰۰ هنوز هم جایگاه بسیار ویژهای در تاریخ بازیهای ویدیویی و کنسولهای خانگی دارد.
Wii
تاریخ عرضه: ۱۹ نوامبر ۲۰۰۶
قیمت روز عرضه: ۲۴۹.۹۹ دلار
Nintendo Wii با کنترلهای حرکتی نوآورانهاش که برای همه افراد در هر سن و سلیقهای جذاب بود، توانست بازیها را از اتاق خواب به داخل اتاق نشیمن بکشاند. بسیاری از خانوادهها مدتی پس از خرید کنسول، از نوآوریهای آن خسته شدند، اما این واقعیت که نینتندو توانست بیش از ۱۰۰ میلیون دستگاه از این کنسول را در سراسر جهان بفروشد، نشان میدهد که تجربه کنسول Nintendo Wii واقعا جذاب بوده است. Wii سطح جدیدی از بازی کردن را به مخاطبین معرفی کرد و مجموعهای عالی از بازیهای تناسب اندام را ارائه میداد. البته که این تجربه هزینههای زیادی هم به همراه داشت، به طوری که بسیاری از مردم هنگامی که Wiimoteهایشان به دلیل یک سرویس تنیس یا حمله تهاجمی از دستشان خارج شد، صفحه تلویزیون و سایر لوازم خانگی خود را شکستند.
Sega Genesis
تاریخ عرضه: ۱۴ آگوست ۱۹۸۹
قیمت روز عرضه: ۱۸۹ دلار
رقابت در هر صنعتی مهم است و صنعت بازی نیز از این قاعده مستثنی نیست. با تکیه بر موفقیت Master System، کنسول Genesis به سوپر نینتندو قدرت واقعی را نشان داد و حتی توانست در برخی از مناطق فروش بیشتری داشته باشد. اگرچه کاتالوگ بازیهای آن، این روزها چندان مورد احترام نیست، اما در آن روزگار بازیهای سطح بالای زیادی داشت و بسیاری از پورتهای Genesis عملکرد بهتری نسبت به پورتهای SNES داشتند. بخش بزرگی از موفقیت این کنسول را میتوان به استراتژی بازاریابی سگا آمریکا و یک جوجه تیغی آبی به نام سونیک که اولین حضور خود را در Genesis تجربه کرد، نسبت داد. برای بسیاری، وعده «پردازش انفجاری» و کنسولی که توانایی انجام کاری که نینتندو از پس آن برنمیآمد را داشت، یک بازاریابی به شدت فریبنده بود و به سگا کمک کرد تا به جایگاه محکمی در بازار رو به رشد کنسولهای خانگی برسد.
Xbox 360
تاریخ عرضه: ۲۲ نوامبر ۲۰۰۵
قیمت روز عرضه: ۲۹۹ دلار
ایکس باکس اورجینال که بیش از ۱۸ ماه پس از عرضه پلی استیشن ۲ در دسترس قرار گرفت، همیشه در تلاش بود تا به فروش این کنسول برسد، اما هیچگاه موفق نشد. مایکروسافت ظاهرا از این موضوع درس و تصمیم گرفت جانشین کنسول خود را تقریبا یک سال قبل از پلی استیشن ۳ منتشر کند. این فاصله یک ساله و قیمت گزاف پلی استیشن ۳، باعث شد که بسیاری ایکس باکس ۳۶۰ را پیروز جنگ کنسولی نسل هفتم بدانند. مایکروسافت به استراتژی خود برای عرضه بازیهای انحصاری ادامه داد و فرنچایزهایی مانند Forza ،Gears of War و Halo به فروش میلیونها کنسول ۳۶۰ در سراسر جهان کمک کردند. مسلما، ایکس باکس ۳۶۰ از یک نقص سختافزاری مهم به نام حلقه قرمز یا سه چراغ مرگ رنج میبرد و پلی استیشن ۳ در نهایت و در پایان چرخه عمر خود، به فروش خوبی رسید، اما لیست انحصاریهای عالی ۳۶۰ و تجربه آنلاین فوقالعاده این کنسول، در نهایت به مایکروسافت برتری داد. با اینکه ایکس باکس ۳۶۰ تا انتهای نسل هفتم، فروش بیشتری نسبت به پلی استیشن ۳ در بازار جهانی داشت، اما سونی در نهایت توانست پلی استیشن ۳ را به پرفروشترین کنسول نسل هفتم تبدیل کند.
Nintendo 64
تاریخ عرضه: ۲۹ سپتامبر ۱۹۹۶
قیمت روز عرضه: ۱۹۹.۹۹ دلار
محدود بودن کتابخانه بازیهای N64، احتمالا این کنسول را عقب نگه داشته است. همچنین تصمیم به استفاده از کارتریج به جای دیسک، باعث شد که بسیاری از بازیهای بزرگ را از دست بدهد و این اتفاق، به انحصار نینتندو در بازیهای Square Enix پایان داد. با این حال، این بدان معنا نیست که این کنسول بازی خوب و جذاب نداشت. تعدادی از آنها به طور قطعی در بین بهترین بازیهای ویدیویی ساخته شده در تاریخ قرار دارند. اگرچه کنسولهای خانگی آن دوره با فناوری سه بعدی کار میکردند، اما بسیاری N64 را بهعنوان کنسولی میدانند که در نهایت موفق شد با وجود همه محدودیتها، به موفقیت برسد. بازیهایی مانند Super Mario 64 و The Legend of Zelda: Ocarina of Time آثاری انقلابی بودند و به فرمالیته شدن نحوه کنترل شخصیتها در بازیهای سوم شخص، کمک کردند. این دو بازی مدیریت حرکت و موقعیت دوربین را برای بازیکنان بسیار آسانتر کردند. N64 همچنین برای تجربیات چند نفره بسیار عالی بود و بازیهای شوتر اول شخص فوقالعادهای در زمان خود داشت.
Nintendo Entertainment System
تاریخ عرضه: ۱۸ اکتبر ۱۹۸۵
قیمت روز عرضه: ۱۷۹ دلار
Atari 2600 به توسعه و گسترش بازار کنسولهای خانگی کمک کرد، اما این سیستم سرگرمی نینتندو بود که پس از سقوط بزرگ صنعت بازیهای ویدیویی در سال ۱۹۸۳، آن را نجات داد، وارد خانههای مردم شد و ما را با فرنچایزهای بزرگ دیگری مانند The Legend of Zelda، Metroid و Final Fantasy آشنا کرد. اگرچه NES طبق استانداردهای امروزی بسیار ابتدایی بود، اما در دهه هشتاد سخت افزارها، به موفقیت بینظیری تبدیل شد. مطمئنا بازیهای این کنسول از نظر بصری به اندازه برخی از بهترین تجربههای آرکید آن دوره، چشمگیر نبودند، اما بازیهای آن که بیشتر با تمرکز روی تجربیات طولانیتر طراحی شدند، به این سیستم کمک کردند تا میلیونها دستگاه بفروشد و پایهها را برای آینده کنسولهای خانگی محکم کند.
PlayStation
تاریخ عرضه: ۹ سپتامبر ۱۹۹۵
قیمت روز عرضه: ۲۹۹ دلار
عرضه پلی استیشن بسیاری از مردم را شگفتزده کرد، اما در واقع کنسولی بود که سالها در در دست ساخت قرار داشت. سونی در مقطعی با نینتندو همکاری کرد تا یک سیستم مبتنی بر دیسک به نام نینتندو پلی استیشن را عرضه کند، اما در نهایت نینتندو این پروژه را متوقف کرد. تغییر از کارتریج به دیسک در پلی استیشن ۱، به توسعه دهندگان آزادی بسیار بیشتری داد که در نهایت منجر به پیشرفت عظیم چندین فرنچایز بزرگ شد. برخلاف سگا و نینتندو که هر کدام یک یا دو آی پی انحصاری بزرگ داشتند، پلی استیشن چندین بازی محبوب داشت. لارا کرافت، کراش باندیکوت و اسپایرو تنها تعدادی از شخصیتهای محبوبی هستند که دوران طلایی پلی استیشن ۱ را رقم زدند. جهش بازیسازی از حالت دو بعدی به سه بعدی، شاید امروزه چندان بزرگ و حیاتی به نظر نرسد، اما جهشی بود که باعث محبوبیت پلی استیشن ۱ شد و عاملی شد که سونی جایگاه خود را به عنوان یکی از بهترین تولیدکنندگان کنسول های گیمینگ تاریخ، تثبیت کند.
Nintendo Switch
تاریخ عرضه: ۳ مارس ۲۰۱۷
قیمت روز عرضه: ۲۹۹.۹۹ دلار
برای سالها، کنسولهای دستی و کنسولهای خانگی به عنوان دو چیز مجزا در نظر گرفته میشدند، اما با عرضه نینتندو سوییچ، همه چیز تغییر کرد. Switch با داشتن قدرت یک کنسول خانگی ضعیف و قابل حمل بودن به صورت یک گوشی دستی، گیمرها را در سراسر جهان مجذوب خود کرد و به همین دلیل ، شانس تبدیل شدن به پرفروشترین کنسول تاریخ را دارد. این سطح آزادی جدید را با مجموعه عظیمی از عناوین فوقالعاده و فرست پارتی ترکیب کنید تا به راحتی متوجه میشوید که چرا بسیاری از افراد، سوئیچ را به عنوان بهترین کنسول نسل هشتم انتخاب کردهاند. مطمئنا کمبود قدرت و تجربیات آنلاین نه چندان گسترده، تاثیر خود را در تجربه کلی میگذارند و سیستم را کمی از بازار مدرن عقب نگه میدارند، اما با توجه به قیمت پایین و راحتی که این کنسول ارائه میکند، نادیده گرفتن این نقصها بسیار آسان است.
Dreamcast
تاریخ عرضه: ۹ سپتامبر ۱۹۹۹
قیمت روز عرضه: ۱۹۹ دلار
این موضوع قبلا بارها گفته شده است، اما Dreamcast کنسولی بود که سال ها جلوتر از زمان خود بود. این اولین کنسول خانگی بود که تجربه بازیهای آنلاین را جا انداخت و همچنین با ایده استفاده از کنترلهای حرکتی در چندین بازی، نوآوریهای خود را بهتر به رخ کشید. کاتالوگ بازیهای آن شاید به خوبی سگا جنسیس نباشد، اما دارای عناوین زیادی است که ژانرهای خود را متحول کردند، مانند SoulCalibur ،Skies of Arcadia و Shenmue. متاسفانه، Dreamcast از همان ابتدا با شکست مواجه شد، زیرا سگا با تصمیم خود برای کنار گذاشتن Saturn و برخی از افزونههای Genesis، اعتماد گیمرها و توسعهدهندگان شخص ثالث را از دست داد. این واقعیت که تجربیات غیرقانونی بدون ماد کردن کنسول نیز امکانپذیر بود، به فروش آن کمکی نکرد، اما در نهایت عرضه پلی استیشن ۲، میخ نهایی را به تابوت سگا و دریمکست کوبید.
Game Boy
تاریخ عرضه: ۱۳ جولای ۱۹۸۹
قیمت روز عرضه: ۸۹.۹۹ دلار
در دهههای شصت و هفتاد میلادی، فکر اینکه بتوانیم بازیهای ویدیویی را در حال حرکت تجربه کنیم، چیزی بیش از یک رویا نبود. چندین شرکت سعی کردند کنسولهای بازی قابل حمل خود را توسعه دهند، اما این نینتندو بود که سرانجام در اواخر دهه هشتاد، این فرمول را به موفقیت رساند. به لطف این حرکت، نینتندو توانست تا سالها در بازار کنسولهای دستی، بدون رقیب به حکمرانی ادامه دهد. در طول سالها، بسیاری تلاش کردند با این سیستم رقابت کنند، اما هیچ کدام نتوانستند حتی به نینتندو نزدیک شوند. در واقع، نسخه اصلی Game Boy و نوع قابل حمل آن، بیش از چهار برابر بیشتر از Atari Lynx ،Sega Game Gear و TurboExpress فروختند. این دستگاه مقدمات موفقیت را برای کنسولهای دستی آینده نینتندو پایهگذاری کرد. کنسولهایی مانند GBA ،DS و حتی سوییچ، بیشتر موفقیت خود را مدیون Game Boy هستند.
SNES
تاریخ عرضه: ۲۳ آگوست ۱۹۹۹
قیمت روز عرضه: ۱۹۹ دلار
بسیاری از بهترین کنسول های تاریخ، ویژگیهای نوآورانه زیادی را به جامعه گیمینگ معرفی کردند، اما این موضوع چندان در مورد Super Nintendo صدق نمیکند. مطمئنا SNES در زمان عرضهاش سختافزار بسیار پیشرفتهای بود، اما به سختی میتوان آن را در طراحی، قدرت پردازش و نوع سخت افزار، از دیگر کنسولهای آن زمان متمایز کرد. با این حال، این کنسول توانست کار خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهد. SNES یکی از آخرین کنسولهای خانگی بود که به بازیهای ویدئویی دو بعدی تخصیص داشت و بسیاری از توسعهدهندگان تا اواسط دهه ۹۰، برای این کنسول ماندگار بازی میساختند. در نتیجه، کتابخانه بازیهای این دستگاه، دارای برخی از بهترین بازیهای نقشآفرینی است که تاکنون ساخته شده. این در حالی که است که سوپر نینتندو، میزبان بهترین بازیهای دو بعدی برخی از بزرگترین فرنچایزهای نینتندو بود.
PS2
تاریخ عرضه: ۲۶ اکتبر ۲۰۰۰
قیمت روز عرضه: ۲۹۹ دلار
با توجه به کنسولهای بسیار خوبی که در طول سالها وجود داشته است، انتخاب بهترین کنسول بازی ویدیویی در تاریخ کار آسانی نیست. با این حال، پلی استیشن ۲ با توجه به نقشی که در ارتقا بازیهای ویدیویی سهبعدی ایفا کرد، کاتالوگ بازیهای بینهایت بزرگ خود و توانایی در تبدیل شدن به یک دستگاه پخش DVD (که در آن زمان تقریبا به اندازه خود کنسول هزینه داشت)، به اندازه کافی لیاقت حضور در رتبه اول لیست بهترین کنسول های تاریخ را دارد. پس از عرضه جهانی در سال ۲۰۰۰، پلی استیشن ۲ رقبا را نابود کرد و با فروش ۷ برابری، از GameCube پیشی گرفت، سگا را مجبور کرد به طور کامل از بازار کنسولهای خانگی خارج شود و به پرفروشترین کنسول بازی ویدیویی در تمام دوران تبدیل شد. لیست عناوین وسیع آن تقریبا برای همه سنین مناسب بود. این کنسول بیش از ۵۰ بازی با میانگین نمرات ۹۰ به بالا در اختیار دارد که در نوع خود، رکورد محسوب میشود.
کلام آخر
کنسولهای خانگی دوران پر فراز و نشیب زیادی را پشت سر گذاشتند. از نزول بزرگ در دهه هشتاد میلادی، تا اوجگیری مجدد در دهه نود و به ثبات رسیدن در زمان فعلی. کمتر خانهای پیدا میشود که در آن کنسول بازی وجود نداشته باشد. کنسولها، راه تجربه سرگرمیهای تعاملی را سادهتر کردند و باعث خشنودی میلیونها انسان در سراسر جهان شدند. شرکتهایی چون آتاری و سگا دوران باشکوه و البته کوتاهی را در این صنعت سپری کردند، شرکتهایی چون سونی و نینتندو سالها حاکم اصلی بازار کنسولها بودند و سیستمهای چون ایکس باکس ۳۶۰ رقابت را سنگینتر و جذابتر کردند. فرقی نمیکند پیسی گیمر باشیم یا کنسول گیمر، باید قبول کرد که کنسولهای بازی صنعت گیمینگ را برای همیشه تغییر دادند.
بهترین کنسول تمام دوران کدام است؟
تقریبا تمام گیمرهای جهان قبول دارند که پلی استیشن ۲ از همه لحاظ، بهترین کنسول تاریخ بازیهای ویدیویی بود.
کدوم شرکت بهترین کنسولها را در تاریخ تولید کرده است؟
شرکت نینتندو همواره در ساخت کنسولها و بازیها باکیفیت و سرگرمکننده، پیشتاز بوده است.
چه شرکتهای بزرگی دیگر به ساخت کنسول مشغول نیستند؟
شرکتهای آتاری و سگا مدتها بر بازار کنسولهای خانگی حکمرانی میکردند، اما به یک باره کاملا از رقابت کنار رفتند.
کدام کنسول توانست به رقیبی سخت برای سونی و پلی استیشن تبدیل شود؟
مایکروسافت با ساخت کنسول ایکس باکس ۳۶۰ و عرضه بازیهای انحصاری باکیفیت برای آن، به پیروز غیررسمی نسل هفتم کنسولهای خانگی تبدیل شد.
دهتا از بهترین بازیهایی که هیچ وقت منتشر نشدند
نظرات