جهان کانجورینگ (Conjuringverse) فاز ندارد، بخش ندارد و حداقل تا اینجای کار از تصویر اد و لورین وارن (Ed and Lorraine Warren) که با اعتمادبهنفس، شانه به شانه پدر مرین (Father Merrin) و تانگینا بارونز (Tangina Barrons) بیرون میآیند و آمادهاند تا با قدرت دعای مشترک لوسیفر را از بین ببرند در امان ماندهایم. جهان کانجورینگ صبر زیادی دارد…برای طرفداران ژانر ترسناکی که عاشق خانه جنزدهای هستند که جیمز وان (James Wan) ساخته است، همین کافی است که اسپینآفها و دنبالههای مختلف در دسترس باشند و کمی خاص.
اما در مورد Nun 2، فراموش نکنید که خودش دنباله یک دنباله است و تجربه خوبی از یک فرنچایز است. در این فیلم میبینیم که المانهای خوب فیلم the Nun حفط شدهاند و روی چیزهایی که در نسخه قبل خیلی خوب جواب ندادند بیشتر کار شده و در نهایت شخصیتهای اصلی محبوب را به سفری در میان یک سری شکنجه و آزار خلاقانه فرستاده میشوند. حالا که این فرنچایز کمکم به دهمین سالگردش میرسد، به ما میگوید هنوز لحظات ترسناک زیادی دارد که میتواند با آنها خواب شب را از چشمانمان بگیرد!
از راهبه چه انتظاری داشته باشیم؟
The Nun II خودش را از اسپینآفهای آنابل جدا میکند. داستان هرکدام از آنها حول محور یک خانواده جدید میچرخد. اما خواهر ایرنه (Sister Irene) و فرنچی (Frenchie) هستند تا بار دیگر با والاک (Valak)، راهبه شیطانی، مبارزه کنند. این تصمیم تا حد زیادی جواب میدهد. رابطه عجیبی که بین ایرنه و فرنچی وجود دارد و در نهایت حس احترامی که آنها نسبت به هم دارند، یکی از بهترین بخشهای The Nun بود. بنابراین، کار هوشمندانهای بوده که این کاراکترهای را هسته مرکز داستان قرار دادهاند. اما نکته ناامیدکنندهای هم وجود دارد. در اکثر صحنههای این قسمت این دو شخصیت را کنار هم نمیبینیم.
حالا اصلا داستان از چه قرار است….مرگهای خشونتآمیزی در سراسر اروپا اتفاق میافتد، آن هم نه هر جایی، محل وقوع همه این جنایتها کلیساهای کاتولیک هستند! بنابراین، خواهر ایرنه برای تحقیقات اعزام میشود. از قسمت قبل چیزی یادتان میآید؟ خب، والاک صومعه سنت کارتا (Abbey of St. Carta) را چطور ترک کرد؟ او خودش را در روح فرنچی جا کرد. حالا یک دو دوتا ساده بکنید با خودتان…. البته که ایرنه از همه اینها خبر ندارد و به همین خاطر… .
شخصیتهایی قهرمان برای شکار شیطان
خوشبختانه ایرنه و فرنچی عمیقا قهرمانهایی دوستداشتنی هستند و البته شایستگیاش را هم دارند. خواهر ایرنه اینبار بیشتر به خودش مطمئن است و ایمانش هم قویتر است. بازیگر نقش او یعنی فارمیگا (Farmiga) هم اجرایی با احساس و قدرتمند دارد. شاید ساده بهنظر برسد، اما اینکه بهشکل قانعکنندهای در تصویر ترسیده بهنظر برسید، واقعا آنقدرها هم کار راحتی نیست! اما خانمهای فاریگما بهخوبی از پس آن برمیآید. فلشبکهای فیلم نگاه گذرایی به زندگی قهرمان اصلی فیلم هم میاندازند و بخش های کوچکی از گذشته تروماتیک ایرنه یعنی چیزیکه باعث شد او سر از کلیسا در بیاورد را به ما نشان میدهند. حالا مبارزه او با والاک معنای جدیدی هم پیدا میکند. چون بهتر از انگیزههای ایرنه سر در میآوریم.
اما از فرنچی چه خبر؟ او در مدرسه شبانهروزی دخترانهای کاری شبیه نگهبان یا سرایدار دارد و با یکی از معلمها به اسم کیت (Kate) با بازی آنا پاپلول (Anna Popplewell) و دخترش سوفی (Sophie) با بازی کاتلین رز داونی (Katelyn Rose Downey) صمیمی شده است.
البته اجرای ایرنه، فرنچی و موریس برای بسیاری از هوداران جذاب است، اما نقش کاراکترها در پلات بزرگتر مثل یک شمشیر دولبه عمل میکند. مثلا The Nun با صحنهای تمام شد که ارجاعی به کانجورینگ داشت. در آن صحنه فیلمی از لورن و اد وارن میبینیم که فرنچی را جنگیری میکنند. این به ما یادآوری میکند که سرنوشت این شخصیت مهروموم شده و مشخص است. شما چه حسی پیدا میکند وقتی که آخر و عاقبت کاراکتر را می دانید؟ آنهم در فیلم ترسناک!
خب، این موضوع باعث شده تا حدی تنش و ریسکی که حول محور اتفاقات مربوط به این شخصیت میافتد کمتر شود. البته علاقهای که او به مارسلا و سوفی دارد باعث میشود تا وقتی آنها مورد حمله والاک قرار میگیرند فضای پرتنشی ایجاد شود. در ادامه وقتی کمکم کارهای راهبه شیطانی شدت میگیرد و دیگر دانشآموزها را هم درگیر میکند، تنش بیشتری بهوجود میآید که ببیننده هم کاملا احساسش کند.
فرار از تبعیض نژادی تا بحران ایمان
حالا ایرنه جای فرنچی قرار گرفته است و خودش را مسئول تازهواردی به اسم خواهر دبرا (Sister Debra) میداند. او نوجوانی سیاهپوست که خانوادهاش برای نجاتش از جهنم نژادپرسی در میسیسیپی دهه ۱۹۵۰ او را به سمت زندگی کلیسایی فرستادهاند. این پسزمینه جالبی برای شخصیتی است که تاحدی زیر تصویر بازگشت منحنی شخصیت ایرنه از قسمت قبل نادیده گرفته میشود. بازیگر این نقش یعنی استورم رید (Storm Reid) از پس نمایش ویژگیهای شخصیت خواهر دبرا برمیآید. اما رفتهرفته نقش او تبدیل به جایگزینی برای تماشاگران در فیلم میشود. بنابراین بحران ایمان شخصیت او بیشتر از هرچیزی تحت اجبار است تا پایان شلوول فیلم را کمی سرهم بندی کند.
با این حال، او یک لحظه اکشن فوقالعاده با فاریگما دارد. آنها یک صحنه جنگیری فوقالعاده دارند که میتواند به تالار افتخارات مبارزات جذاب The Nun II راه پیدا کند. البته این فضاها باعث میشوند حدس بزنید شاید همه فیلمهای The Nun II، Guardians 3 و TMNT: Mutant Mayhem در ذهنشان Old Boy دارند!
صومعه سنت کارتا: مکان مهم است!
صومعه راهبه سنت کارتا به یکی از مکانهای جذاب و خاص برای طرفداران فیلمهای ترسناک تبدیل شده است. اما The Nun II در مکان دیگری اتفاق میافتد. همهچیز به یک دهکده فرانسوی پرجمعیتتر منتقل شده است. همانطور که بالاتر اشاره کردیم، ماجراها بهطور خاص ما را به یک مدرسه شبانه روزی میبرند. پتانسیل این مکان برای فیلم ترسناک بیشتر است و فرصتهای بیشتری برای والاک ایجاد میکند تا سراغ کاراکترهایی غیر از شخصیتهای اصلی برود و لحظات ترسناک غیرمنتظره و خلاقانه از گوشهگوشه این معماری قرون وسطایی اروپایی سرک میکشند.
عملکرد ترسناک کارگردان و نویسندهها
آنها در نیمه اول فیلم وقتشان را صرف تار تنیدن برای مخاطب میکنند. مکانهای ممنوعه، بازیهای نفرینشده و از این چیزها که بعدتر سروکلهشان پیدا میشود، آن هم سر بزنگاههای حساس و برای زهره ترک کردن شما. یکی از آنها بز ترسناکی است که با صحنههای ترسناک دیگر همراه میشود تا تب تند ترس شما را به لبه جهنم بکشاند.
صحنه دیگری هم هست که در آن حملهای ظالمانه به یک کودک را تدارک دیدهاند. از آنجا که این بچه هیچ تاثیری روی روند فیلم ندارد، این صحنه حس غیرقابل پیشبینی بودن را به فیلم میدهد.
کارگردان مایکل چاوز (Michael Chaves) و نویسندهها آکلا کوپر (Akela Cooper) و ریچارد ناینگ (Richard Naing) پشت پرده داستان راهبه ۲ هستند. در کارنامه آنها می توان آثار ترسناک جالب دیگری هم دید.
راهبه ۲، سومین حضور چاوز در جهان کانجورینگ بعد از The Curse of La Llorona و The Conjuring: The Devil Made Me Do It است. او ثابت کرده که آدم ثابتقدمی است. با اینکه هیچکدام از دو فیلم اول به اوج دو فیلم اول مجموعه احضار (Conjuring) نمیرسند، اما در فیلم جدیدش یعنی The Nun II پیشرفتهایی میبینیم.
اما شاید وقتی بدانید که آکلا کوپر نویسنده فیلم M3GAN هم بوده کمی توقعتان بالاتر برود. اما نه، او نتوانسته کاری که در فیلمی مثل مگان انجام داده بود و باعث تحسین زیادی شده بود را تکرار کند. البته که بخش بزرگی از آن واقعا تقصیر نویسنده نیست. جهان کانجورینگ قبلتر ساخته شده. این فضا قواعد و قوانین خودش را دارد که نمیتوان آنها را شکست. همین هم باعث شده که عملا نویسندهها با یک دست به جنگ بروند! اما آنها نهایت تلاششان را کردهاند تا از هرچه که این دنیا در اختیارشان گذاشته و داستانهای پیشین که راهبه ۲ روی پی آنها بنا میشود استفاده کنند و اثر خوبی خلق کنند.
جمعبندی
ویژگیها افسانهای داستان راهبه ۲ بسیار زیاد و سنگین هستند و اما فیلم نتوانسته بار همه آنها را به دوش بکشد. باتوجه به سرعتی که باید اتفاقات در فیلم رخ بدهند، فیلم تا جایی که توانسته به این المانها پرداخته است. اما اگر نگاهی به ساختار فیلم داشته باشیم، راهبه ۲ هم مبتکرانه است و هم در عین نمایش تهدید والاک به آن احترام میگذارد. انتقال فیلم به مدرسه شبانهروزی، جاییکه پر از بچههاست و هیچکدام از شخصیتها غیر از فرنچی هرگز احساس امنیت نمیکنند هم تصمیم خوبی بوده که تنش و اضطراب فضای فیلم را بیشتر کرده است.
تایسا فارمیگا (Taissa Farmiga)، یوناس بلوکه (Jonas Bloquet) از شخصیتهای ایرنه و فرنچی، کاراکترهایی قابل احترام میسازند و کارگردان هم این زوج را بهعنوان قلب تپنده اثر تشخیص میدهد و انها را در مرکز توجه قرار می دهد. در همین حال توجه ویژهای به والاک هم دارد.
در کل این فیلم هم یکی از مجموعه فیلمهای دنیای کانجورینگ است و با دیگر فیلمهای این مجموعه در ارتباط است. اما داستان مستقل آن به یک راهبه شیطانی میپردازد و دو قسمت ان تا اینجا ساخته شده است. قسمت اول سال ۲۰۱۸ عرضه شده بود. دیدن ان برای سر درآوردن از راهبه ۲ کافی است.
اگر راهبه ۱ نفستان را بند آورد بهتر است سراغ دنباله آن نروید. این فیلم از نسخه اولش وهمانگیزتر است و لحظات ترسناک بیشتری دارد.
اگر از طرفداران فیلمها ترسناک هستید و دنیای کانجورینگ را هم دوست دارید، احتمالا از این فیلم هم لذت میبرید. چون لحظات ترسناک نسبتا زیادی دارد.
نمیدونم فقط منم از فیلمای ترسناک نمیترسم یا کسی هم هست ؟
دیشب سراغ این فیلم رفتم و به نظرم نسخه دوم نسبت به نسخه اول ضعیفتر بود! بدلایل مختلفی مثل حضور زیاد آنتاگونیست فیلم تو صحنههای مختلف(منظورم اینه که تو نسخه اول شاهد این بودیم که راهبه کم پیدا بود و همین فیلم رو ترسناک میکرد)، شروعش خوب اما ضعیف نسبت به نسخه اول، شبیه شدن کاراکتر راهبه به شخصیتهای ضدابرقهرمانی مارول (تو نسخه اول میدیدیم که راهبه چهره نچرالتری داشت و تو نسخه دوم شبیه کارتون شده بود) و…. خلاصه این که اینا دلایل شخصی خودم بود و ممکنه یکی موافق باشه و دیگری مخالف! در کل خسته نباشی الی و نقدت لذت بخش بود