۹ ترفند ضروری برای افزایش امنیت گوشی اندروید که باید بدانید!
بیش از ۳ میلیارد دستگاه Android فعال در جهان وجود دارد؛ اما متأسفانه، این محبوبیت چندان هم بیدردسر نبوده و گوشیهای اندرویدی به یک هدف برای هکرها تبدیل شدند. این مقاله تلنگری برای شماست که به امنیت گوشی هوشمندتان توجه بیشتری کنید. البته نگران نباشید؛ گوگل با آپدیتهای مستمر، امنیت سیستمعامل اندروید را بالا میبرد. در این مقاله ۹ نکته ضروری را برای بالا بردن امنیت گوشی را معرفی کردهایم؛ همراهمان باشید.
چرا سیستمعامل اندروید آسیبپذیر است؟
دستگاههایی با سیستم عامل Android بیشتر از سایر سیستمعاملها در معرض خطر هک قرار دارند؛ چراکه یک سیستمعامل اندروید:
- متن باز است: اندروید روی نرمافزار متن باز ساخته شده است؛ یعنی هر کسی میتواند سیستمعامل خودش را بسازید. این نهتنها شامل سازندگانی مانند سامسونگ میشود، بلکه افراد هم بهصورت مستقل میتوانند این کار را انجام دهند.
- از دستگاههای قدیمی پشتیبانی نمیکند: وقتی گوگل تصمیم میگیرد دستگاههای قدیمی را پشتیبانی نکند، بدین معنی است که تلفنها و تبلتهای قدیمیتر از نظر امنیت آپدیت نیستند.
- قابلیت دانلود برنامه را از منابع دیگر دارد: کاربران اندروید آزادی بیشتری دارند و میتوانند برنامههای خود را از منابع دیگر هم دانلود کنند. در حالی کاربران اپل فقط میتوانند از اپلاستور استفاده کنند؛ پس بدافزارها راحتتر میتوانند به سیستمعامل نفوذ کنند.
- قابل روتکردن است: برخی از کاربران دوست دارند دستگاه اندرویدی خود را روت کنند. متأسفانه، این کار میتواند منجر به افزایش خطرات امنیتی شود؛ بنابراین معمولاً توصیه میشود تلفن خودتان را روت نکنید.
امنیت گوشی اندروید را با چند روش ساده افزایش دهید
برای افزایش امنیت در تلفن همراه، علاوه بر تغییر تنظیمات دستگاه و نصب نرمافزار امنیتی، باید به رفتار خودتان هم فکر کنید. برای اینکه امنیت گوشیتان حفظ شود، حتما مراحل زیر را انجام دهید.
۱. هیچوقت برنامهها را از منابع ناشناس دانلود نکنید
بهتر است برنامهها را از منابع معتبر مانند بازار یا گوگلپلی دانلود کنید. اما این امکان هم وجود دارد آنها را از اینترنت، بهعنوان فایل APK، دانلود کرده و روی تلفن همراهتان نصب کنید. در زمان نصب برنامهها از منابع ناشناس هشداری را میبینید؛ اما امکان دارد که این ویژگی را غیرفعال کرده باشید و حتی نوتیف هشدار را هم نبینید.
قابلیت دانلود برنامهها از هر وبسایتی میتواند یک امتیاز مثبت برای کاربران حرفهای باشد؛ اما در مقابل یک خطر برای امنیت گوشی شماست. پس برای بالا بردن امنیت تلفن همراهتان برنامهها را از منابع ناشناس دانلود نکنید. برای اینکه مطمئن شوید برنامهها را از منابع مجاز دانلود کردهاید، باید مراحل زیر را انجام دهید.به یاد داشته باشید، این تنظیمات بسته به دستگاه شما متفاوت است:
در اندروید ۱۲: وارد تنظیمات تلفن شوید -> Biometrics & Security -> سپس Install unknown apps -> میتوانید دسترسی هر برنامه را خاموش یا روشن کنید.
۲. سیستمعامل گوشی را آپدیت کنید
گوگل در بازههای زمانی مشخص بهروزرسانیهایی را برای Android ارائه میکند؛ اما اغلب شرکت سازنده تلفن، زمان عرضه آن را مشخص میکند. این بهروزرسانیها دارای بستههای امنیتی است. بعضی از دستگاهها نیازی به چککردن ندارند و هر زمان بهروزرسانی وجود داشته باشد، به شما اطلاع میدهد. برای اطمینان از آپدیتبودن سیستم عامل گوشی مراحل زیر را انجام دهید:
وارد تنظیمات شوید -> System & Updates -> Software update -> در بسیاری از موارد، اگر روی Check for updates ضربه بزند، تلفن شما به طور خودکار بهروزرسانیها را بررسی میکند.
۳. برنامههای خودتان را بهروز نگه دارید
برای بالا بردن امنیت گوشی هوشمندتان، علاوه بر سیستمعامل، باید برنامهها را هم بهروز نگهدارید؛ چراکه شرکتها بستههای امنیتی خودشان را در بهروزرسانیها ارائه میکنند. با فرض اینکه برنامههای خودتان را از بازار دانلود میکنید، برای بهروزرسانیها مراحل زیر را ادامه دهید:
وارد بازار شوید -> روی بهروزرسانیها کلیک کنید -> روی بهروزرسانی همه کلیک کنید.
در این صفحه شما تعداد برنامههایی که نیاز به بهروزرسانی دارند را میبینید که میتوانید همه آنها را آپدیت کنید.
۴. از سپر امنیت بازار کمک بگیرید
سپر امنیت قابلیتی از بازار است که به کمک گزارش کاربران، گزارش نهادهای رسمی، بررسی کارشناسان و ۱۰ آنتیویروس مختلف برنامههای مخرب را شناسایی میکند. این سپر اگر یک برنامه مخرب پیدا کند، به شما هشدار میدهد تا آن را پاک کنید. پس مسیر زیر را طی کنید:
وارد برنامه بازار شوید -> بهروزرسانیها -> در منوی بالای روی سپر امنیت بازار کلیک کنید.
در این صفحه میتوانید از وجود برنامهای مخرب در گوشیتان مطلع شوید.
۵. حتما گوشی خودتان را قفل کنید
به تمام عکسها و فیلمهایی که در تلفن همراه خودتان دارید یا وبسایتها و اپلیکیشنهایی که با نام کاربری وارد آنها میشوید، فکر کنید. همه اینها اطلاعات شخصی شما هستند و کسی نباید آن را ببیند؛ بنابراین برای بالا بردن امنیت گوشی خودتان آن را به درستی قفل کنید. فقط به قفل با الگو متکی اکتفا نکنید.
اگر تلفن شما دارای قابلیتهای رمز عبور، تشخیص چهره یا اثر انگشت است از آنها هم استفاده کنید. نحوه تغییر تنظیمات قفل صفحه به مدل تلفن همراه و نسخه سیستمعامل شما بستگی دارد؛ اما به طور معمول، باید مراحل زیر را طی کنید:
وارد تنظیمات شوید -> Biometrics & password -> سپس Change lock screen password -> رمز عبور را تعیین کنید.
در مجله بازار بخوانید: تنظیمات امنیتی گوشی سامسونگ؛ کلاهتان را باد نبرد!
۶. امنیت شبکه وایفای تلفن را تنظیم کنید
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در بیرون از خانه و بهصورت اتفاقی به یک شبکه وایفای وصل شوید. بعضی از این شبکهها با هدف دزدیدن اطلاعات از لپتاپ، تلفن همراه یا سایر دستگاهها تنظیم شدهاند.
پس باید تلفن خودتان را تنظیم کنید که بهصورت خودکار به شبکه وای فای وصل نشود. این تنظیمات فقط در بعضی از نسخههای اندروید وجود دارد؛ بنابراین ممکن است شما آن را در تلفن خودتان نداشته باشید. اگر تنظیمات وای فای را انجام دهید، یک راهحل خوب برای بالا بردن امنیت گوشی شماست. برای جلوگیری از وصلشدن ناخواسته تلفن همراه به وایفای مراحل زیر را با دقت انجام دهید:
برای بازکردن تنظیمات سریع، انگشت خود را از بالای صفحه به پایین بکشید -> وایفای را فشار دهید و نگه دارید تا به تنظیمات Wi-Fi خود منتقل شوید -> More settings -> تنظیمات وای فای را غیرفعال کنید.
۷. از اثر انگشت برای ورود به برنامههای خرید استفاده کنید
آیا تلفن همراه شما گم یا دزدیده شده است؟ در این مواقع کسی میتواند برای خرید از حساب شما استفاده کند؟ اگر کسی بتواند گوشی را باز کند، میتواند این کارها را انجام دهد. شما میتوانید با تنظیم اثر انگشت برای ورود به برنامهها از این مشکلات جلوگیری کنید. برنامههای زیادی به شما این امکان را میدهند که از اثر انگشت ذخیرهشده برای تأیید اعتبار خرید استفاده کنید. برای فعال کردن احراز هویت اثر انگشت مراحل زیر را طی کنید:
وارد گوگلپلی شوید -> روی عکس در بالا سمت راست کلیک کنید -> Settings -> Authentication -> Biometric authentication را فعال کنید.
۸. مجوزهای برنامه را مدیریت کنید
یکی از مفیدترین ویژگیهای حفظ حریم خصوصی و بالا بردن امنیت گوشی، امکان تنظیم مجوزها است. اگر برنامهای بخواهد تغییراتی در تلفن شما ایجاد کند، برای مثال به دوربین آن دسترسی پیدا کند، موقعیت مکانی شما را ببیند یا هر کار دیگری انجام دهد، باید ابتدا از شما بپرسد.
در بیشتر موارد، برنامهها دلایل قانعکنندهای برای درخواست مجوز دارند. بهعنوان مثال، یک برنامه آنتیویروس برای دسترسی به فضای ذخیرهسازی شما نیاز به مجوز دارد تا بتواند بدافزار را اسکن کند؛ اما اگر برنامهای مجوزهایی را میخواهد که نیازی به آن ندارد، باید در نصب آن شک کنید. برای مثال، انتظار ندارید که یک برنامه نقاشی ساده نیاز به دسترسی به مخاطبین یا مکان شما داشته باشد. برای مدیریت مجوزها:
وارد تنظیمات شوید -> Privacy -> Permission manager -> نوع مجوزی که میخواهید به آن نگاه کنید را انتخاب کنید -> برنامههایی را که به آنها مجوز دادهاید نگاه کنید -> برای تغییر یک مجوز، روی یک برنامه ضربه بزنید و Allow یا Deny را انتخاب کنید.
۹. از قابلیت Find My Device استفاده کنید
امیدوارم هرگز تلفن همراه خودتان را گم نکنید یا کسی آن را ندزدد؛ اما این اتفاق ممکن است بیفتد. خوشبختانه، گوگل پیداکردن دستگاه را با Find My Device آسان کرده است. به سادگی Find My Device را در گوگل تایپ کنید و به همان حساب خودتان که در گوشی وصل هستید، وارد شوید. شما نقشهای را میبینید که گوگل در تلاش است تلفن شما را با استفاده از GPS، دادههای تلفن همراه و وای فای پیدا کند. همچنین از راه دور و بهراحتی میتوانید آن را قفل و یا اطلاعات آن را پاک کنید. پس شما میتوانید از اطلاعات شخصی خودتان محافظت کنید.
برای اینکه بتوانید با این ویژگی تلفن خودتان را پیدا کنید مراحل زیر را انجام دهید:
در گوگل Find My Device را سرچ کنید و وارد شوید -> Recover -> Erase device -> Erase device button -> جزئیات ورود خود را وارد کرده و دستورالعملهای روی صفحه را دنبال کنید.
آیا امنیت گوشی در برندهای مختلف متفاوت است؟
هر یک از برندهای تولیدکننده گوشیهای اندروید علاوه بر ترفندهای اشارهشده، دارای قابلیتهای خاص خودشان برای بالا بردن امنیت هستند. هواوی، سامسونگ و شیائومی سه برند برتر در تلفنهای Android هستند که در ادامه به ترفندهای امنیتی آنها خواهیم پرداخت:
امنیت گوشی هواوی
هواوی یکی از شرکتهای تولیدکننده تلفنهای همراه اندروید است. این برند همیشه تلاش کرده است تولیدات خود را به جدیدترین قابلیتهای امنیتی مجهز کند. هواوی دارای سه قابلیت امنیتی زیر در محصولات خودش است:
- قابلیت دسترسی نامحدود
- محافظت از حریم شخص هنگام کار با Notepad
- حالت تعمیر (Repair Mode)
اگر برند هواوی دارید برای امنیت بیشتر تلفن همراهتان حتماً این تنظیمات را فعال کنید.
امنیت گوشی سامسونگ
سامسونگ یکی از برندهای محبوب در گوشیهای اندروید است. با تنظیمات امنیتی که به محصولات این برند اضافهشده است، دیگر نگران هکرها و بدافزارها نباشید. از ویژگیها تلفن همراه سامسونگ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تنظیمات امنیتی صفحه قفل
- احراز هویت دومرحلهای
- تنظیمات Samsung Pass
- تنظیمات پوشه امن
امنیت گوشی شیائومی
شرکت چینی شیائومی هم دارای امکانات امنیتی عالی در محصولات تولیدی خودش است. از مهمترین تنظیمات امنیتی در شیائومی میتوان به:
- قابلیت پنهان کردن نوتیفیکیشن در صفحه قفل
- قابلیت فعالکردن آنتیویروس
- ذخیره نشدن پسوردها در تلفن همراه
- و محدودکردن دسترسی به اپلیکیشنها
امنیت گوشی اندروید باعث آسودگی خاطر شما میشود
گوشیهای اندروید از ابتدای عرضه به بازار مورد توجه هکرها قرار گرفتهاند. این یک نگرانی جدی برای کاربران این سیستمعامل است که باید بیشتر از قبل به امنیت گوشی اندروید خودشان توجه کنند. برای بالابردن امنیت گوشیهای Android چند ترفند ضروری وجود دارد که باید آنها را انجام دهید. اگر دوست دارید با خیال راحت از تلفن همراه خودتان استفاده کنید، حتماً ده ترفندی که در این مقاله اشاره شد، انجام دهید.
نظرات