بازی گل یا پوچ از قدیمیترین و اصیلترین بازیهای ایرانی محسوب میشود که برای مدتها از یاد رفته بود، حال او برگشته است تا نشان دهد که یک بازی ایرانی خانوادگی تا چه حد میتواند مورد توجه عموم مردم قرار بگیرد.
بازی گل یا پوچ از قدیمیترین بازیهای ایرانی محسوب میشود که دوران محبوبیت آن به زمان قاجار و پهلوی بر میگردد؛ این بازی اصیل توانایی این را دارد که به خوبی گروههای مختلف را گردهم جمع نماید تا یک دورهمی سالم و همراه با هیجان را رقم بزند. چیزی که درون سریال گل یا پوچ نهادینه و پنهان شده است آن مرام و مروتی میباشد که از دوران کهن در مردم ایران وجود داشته، در ادامهی این مقاله بیشتر متوجهی این بند از حرفم خواهید شد. گل یا پوچ، راست یا چپ، فقط یک انتخاب شانسی نخواهد بود، این موضوع رو به خوبی درون بازی گل یا پوچ مهران مدیری خواهید دید و متوجه او خواهید شد.
گل یا پوچی که قرار است شما بیننده آن باشید، یک مسابقه ۱۲ قسمتی به مجریگری مهران مدیری میباشد. کارگردان این مسابقه اصیل و کاملا ایرانی نیک یوسفی میباشد. وجه تمایزی که نیک توانست با دیگر مسابقاتی که از تلویزیون یا شبکههای نمایش خانگی پخش میشود ایجاد کند؛ کپی نبودن آن بازی است. تا به حال هرچه از مسابقاتی که تماشا کردهاید، نود درصدشان برنامههایی بودند که از کشورهای دیگه الگو گرفتهاند اما گل یا پوچ اصلا این طور نیست و هیچکس نمیتواند بگوید که این بازی کپی است، به این علت که این بازی کاملا ایرانی است و ریشهی ایرانی دارد و هیچ کشوری جز ایران نمیتواند ادعای مالکیت داشته باشد. در ادامه قرار است در مجله بازار یک بررسی جامع راجب بازی گل یا پوچ داشته باشیم.
آشنایی با بازی گل یا پوچ مهران مدیری
پیش از آنکه به سراغ نقد و بررسی بازی گل یا پوچ برویم، بهتر میباشد که یه توضیح کوتاه راجب این نوع از گل یا پوچ به شما بدهم تا اگر آن را تماشا نکردهاید، همه چیز را راجب این بازی تمام ایرانی بدانید. بازی گل یا پوچی که از پلتفرم فیلیمو پخش شد، به این شکل است که تیم مقابلی که گل در دستش نیست باید با سه خالی بازی گل را از تیم روبهرو بگیرید، اگر تیمی که گل را حدس میزند نتواند گل را درست حدس بزند، تیم مقابل یک امتیاز بدست میآورد. علاوه بر این اگر تیمی که قرار است گل را حدس بزند، بتواند در یک حرکت گل را درست حدس بزند دو امتیاز بدست خواهد آورد؛ بازی گل یا پوچ مهران مدیری فقط به این دو مبحث ختم نمیشود در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد.
بازی گل یا پوچ مهران مدیری در تاریخ ۷ مرداد ۱۴۰۳ اولین قسمتش پخش شد و در ۲۲ مهرماه به کار خودش پایان داد. بازی گل یا پوچی که از فیلیمو پخش شد متشکل از دو گروه سه نفره بودند که همگی از بازیکنان قدیمی این بازی هستند و پیش از این که در سریال گل یا پوچ شناخته شوند در قهوه خانهها و کافههای شهر شناخته شده بودند. گل یا پوچی که به تازگی شما آن را مشاهده کردهاید آن گل یا پوچ قدیمی نمیباشد و تغییر کرده است؛ تغییر آن هم اضافه شدن کارتهایی است که میتواند گرفتن گل را آسان کند. کارتهای بازی گل یا پوچ به ترتیب زیر میباشند:
کارت سنگ مفت گنجیشک مفت
این کارت به تیم حدس زننده این امکان را میدهد تا اگر یک بار گل را اشتباه حدس زدند، یک شانس مجدد برای گرفتن گل داشته باشند.
کارت گوی صدا دار
کارت گوی صدا دار یکی از هیجانیترین کارتهای بازی گل یا پوچ میباشد، چرا که تیمی که گل را دارد باید با گویی بازی کند که صدا میدهد و به همین دلیل حدس زدن آن برای تیم مقابل آسانتر خواهد شد.
کارت آنتن
تیم حدس زننده میتواند از یکی از بازیکنان تیم روبهرو سوالی بپرسد و او موظف است که به سوال تیم مقابل پاسخ درست بدهد.
کارت گوی بزرگ
با قرار دادن این کارت تیم مقابل مجبور به این است که با یک گوی بزرگ بازی خودش را انجام دهد، همین امر باعث خواهد شد تا تیم روبهرو بتواند راحتتر گل را پیدا کند.
کارت حذف یک دست
با گذاشتن این کارت، سرگروه تیم مقابل مجبور به این است از میان دستان خودش و هم گروهیهایش یک دست را حذف کند.
کارت دوئل
تیم حدس زننده یکی از اعضای خودش را انتخاب میکند تا با بازیکنی گل در دستش است یک مسابقه دو نفره داشته باشد تا بتوانند راحتتر گل را بگیرند.
کارت یک تیر و دو نشان
تیم حدس زننده دست یکی از بازیکنان تیم مقابل را باید پوچ کند، اگر آنها بتوانند به درستی این کار را انجام دهند، سرگروه تیم گلدار موظف است یک دست دیگر از تیم خودش را پوچ کند ولی اگر اشتباه این کار انجام دهد یک امتیاز به حریف داده میشود.
آیا میشود گل یا پوچ را جز بهترین برنامههای چند سال اخیر دانست؟
بیشک میتوان مسابقه گل یا پوچ را جز بهترین برنامهها دانست، چون این برنامه همه چیز دارد. برای همین پله به پله قرار است آنها را بررسی کنیم؛ اولین چیزی که با شروع برنامه گل یا پوچ به چشم بیننده خواهد آمد، دکور و صحنهی این مسابقه است. دکور بازی گل یا پوچ کاملا مناسب و ایرانیزه شده میباشد. تصاویر و نقشهایی را خواهید دید که ایرانی است و به شما یک حال و هوای سنتی القا میکند. چرا سنتی؟ چون این بازی یک ریشهی قدیمی دارد و تماما ایرانی است. علاوه بر آن پوششی که بازیکنان برای خودشان انتخاب کردهاند، کاملا مناسب با تم صحنه و بازی است، چون این بازی یک بازی خاکی میباشد آنها هم به دنبال این نرفتند که با تیپ و استایل رسمی در بازی شرکت کنند و با همان حالت همیشگی خودشان حضور پیدا کردند.
بخش بعدی که باید راجب آن صحبت کرد مربوط به صداگذاری و موسیقی بازی گل یا پوچ میباشد. این بخش را به خوبی شما میتوانید در لحظات حساس گل گیری احساس کنید و متوجه آن بشوید. یا صحنهای که بازیکنان گل را از بالا به پایین پرت میکنند یا دستهایشان را برای خالی بازی روی میز میکوبند، اینها همگی از هنر صداگذاری محسوب میشود. دیگر بخش فوقالعاده برنامه گل یا پوچ تصویر برداری آن میباشد، تصاویر به خوبی و درحالتی اینسرت پلان برداری میشود و بیننده به خوبی میتواند با تماشا حس بازیکنان را درک کند، با وجود این نوع از تصویر برداری مخاطب کاملا به آن چیزی که نیاز است دست پیدا میکند و متوجهی فضای بازی خواهد شد.
بخش بعدی و اصل مطلب که باعث شده است برنامه گل یا پوچ بیشتر به چشم بیاید، حضور گردانندهای به نام مهران مدیری میباشد. رفته به رفته که شما تماشگر مسابقه گل یا پوچ هستید، خواهید دید که مهران مدیری چگونه بیشتر با شرکت کنندگان ارتباط گرفته است و دارد برنامه را پیش میبرد، مهران مدیری در بازی گل یا پوچ پیش از این که مهران مدیری سینما باشد، در نقش یک گرداننده خاکی و لوطی مسلک قرار دارد. شما هنرهای تصویر برداری را میتوانید بیشتر در اکتهای مهران مدیری بازیگر تماشا کنید، فقط کافی است به سکانسهای پایانی هر دست ار بازیها توجه داشته باشید، زمانی که قرار است گل حدس زده شود، درست اینجا جایی است که شما میتوانید اکتهای محشر مهران مدیری را تماشا کنید. مهران مدیری در گل یا پوچ بینظیر بود.
گل یا پوچ فقط یک بازی نیست
گل یا پوچ فقط یک بازی نیست، گل یا پوچ بستری برای یاد گرفتن مرام و احترام است، پیش از این که جلوتر راجب این مبحث پایانی صحبت کنیم، دوست دارم راجب نقطهی عطف دیگر برنامهی گل یا پوچ برایتان بگویم، گل یا پوچ از همان ابتدا کار خودش را طوری شروع کرد که من بیننده وقتی دو قسمت از آن را تماشا کردم، همه چیز را به خاطر داشته باشم، پلان به پلان، سکانس به سکانس برنامه طوری پیش رفت که یکی یکی شخصیتهای بازی را بشناسیم و بیشتر با آنها آشنا شویم تا بازی برایمان تماشاییتر باشد. برای مثال من بیننده احمد تیموری گل یا پوچ را به عنوان گل گیرترین بازیکنان بازی فراموش نمیکنم که یک ضرب گل را میگرفت، یا امید که رقیب او در گل گیری بود.
من بیننده عمو حسن، آقای ادیب زاده و مهدی را به عنوان پخش کنندهی گل در بازی گل یا پوچ فراموش نمیکنم، یا امیرعلی که یک جوان میان آن همه پیشکسوت بود. همهی اینها به کنار من عمو رجب گل یا پوچ را فراموش نمیکنم که با چه هدفی برای مسابقه آمده بود و چه بازیهایی انجام میداد. تمامی اینها به دلیل شخصیتپردازی درست و کارگردانی صحیح است. علت دیگر آن هم به دلیل مصاحبههایی است که میان مسابقات با بازیکنان انجام میشد و آنها حسهای خودش را بیان میکردند، همین امر باعث شده است تا مخاطب بازی گل یا پوچ بداند که احمد میتواند از بین ۱۰۰ نفر گل را حدس بزند یا عمو حسن دنبال کری خوانی است. اگر تمامی این بخشها را تکهای از پازل حساب کنید، با کنار هم قرار دادن آنها پازل برنامه محبوب و دیدنی گل یا پوچ تکمیل خواهد شد.
بخش آخری که لازم است راجب آن صحبت کرد، درس ادب و مرام و معرفتی است که میتوان از بازی گل یا پوچ آموخت. در بازی گل یا پوچ احترام بزرگتر حفظ میشود اگر خوشحالی کنند، بعدش سریع عذرخواهی میکنند، گل دیده را نمیگیرند و… تمامی اینها درسهایی است که میتوان از بازی گل یا پوچ آموخت، این برنامهی سرگرم کننده را حتما برای تماشا به شما پیشنهاد میدهم چون همه چیز آن درست و رو حساب است. اگر کل این مباحث را کنار بگذاریم باید بگویم برنامهی گل یا پوچ از آن دست از ساختههای سینما میباشد که بازخورد و فیدبکی زیاد داشت. این حجم از بازخورد را شما میتوانید در فروش اینترنتی بازی گل یا پوچ یا برگزاری ایونتهای مختلف بازی در کافههای اقصا نقاط کشور تماشا کنید.
نظرات